#PotwornaKuchnia – Łaciaty murzynek

Jakiś czas temu miałam ochotę na sernikobrownie, ale z braku twarogu sernikowego i posiadania niezbyt dużych ilości czekolady, powstał łaciaty murzynek. Przepis jest na tyle prosty, że nawet początkujący cukiernicy sobie z nim poradzą 😉

Łaciaty murzynek w polewie czekoladowej

Składniki:

  • masa kakaowa:

–  3 szklanki mąki (pszenna lub orkiszowa) 

– ⅓ szklanki cukru + 1 łyżka miodu (ewentualnie ½ szklanki cukru) 

– 2 łyżeczki sody oczyszczonej

– 3 łyżki kakao 

– 1 łyżeczka cynamonu

– 2 szklanki maślanki (ewentualnie 1 ½ szklanki jogurtu i ½ szklanki mleka) 

– 2 czubate łyżki musu jabłkowego, powideł lub dżemu

– ½ szklanki oleju

  • masa serowa:

– 250 g twarogu półtłustego lub tłustego

– 2 jajka (osobno białka i żółtka) 

– 1 łyżka słodziwa (np. miód lub cukier) 

– 1 łyżka mąki pszennej 

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • polewa typu ganache:

– 200 g śmietanki (najlepiej gęsta 30%)

– 100 g czekolady (wedle upodobania)

Przygotowanie:

Przygotować masę kakaową: W misce wymieszać wszystkie suche składniki poza sodą. Dodać 1 ½ szklanki maślanki, a w pozostałej ½ szklanki wymieszać dokładnie sodę i dodać do miski. Dodać olej i dokładnie wymieszać. Dodać powidła i wymieszać.

Przygotować masę serową: W misce rozgnieść twaróg przy pomocy widelca, dodać słodziwo i obie mąki. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do masy serowej i wymieszać. Białka ubić na pianę i połowę dodać do masy serowej, wymieszać dokładnie. Następnie dodać resztę piany do masy serowej i delikatnie wymieszać, żeby nie straciła mocno na puszystości.

Przygotować ciasto: Dno średniej wielkości tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wlać połowę masy kakaowej. Następnie zrobić kilka kleksów z masy serowej i kilka kleksów z masy kakaowej – postępować tak aż obie masy się skończą.

Gotowe ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec przez ok. 50 minut (z termoobiegiem).

Po wystudzeniu można udekorować polewą ganache:

W tym celu podgrzać w rondelku śmietankę i gdy tylko zacznie wrzeć, od razu zdjąć z palnika i dodać połamaną na kawałki czekoladę, odstawić na ok. 5 minut i dokładnie wymieszać, wystudzić. Przestudzoną polewą posmarować ciasto i odstawić do lodówki do stężenia (na około 1-2 godziny). 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *