#PotwornaKuchnia – Tarta sernikowo-orzechowa (a la snickers)

Dziś mam dla Was coś słodkiego, specjalnie dla miłośników kajmaku, orzeszków ziemnych i czekolady. Na myśl może tu przyjść smak batoników typu snickers i faktycznie, to właśnie one były moją inspiracją 😉

Tarta sernikowa jest naprawdę szybka w wykonaniu. Jedyny mankament to oczekiwanie na tężenie deseru, choć tak naprawdę nie zajmuje to dłużej niż 2 godzinki, więc można się poświęcić 😋

Ma chrupiący ciasteczkowy spód, ciekawy orzechowy smak i niezwykle kremową teksturę, a nie używamy tu zupełnie żelatyna. Zainteresowanych zapraszam do przeczytania przepisu i spróbowania swoich sił w kuchni 🙂


Tarta sernikowo-orzechowa (a la snickers)


Składniki:

  • spód:

– 100 g herbatników pełnoziarnistych lub ciastek typu digestive

– 40 g masła 

– 2 garści migdałów w płatkach (opcjonalne) 

  • nadzienie:

– 400 g serka kremowego typu philadelphia lub twarogu sernikowego 

– 3 czubate łyżki masła orzechowego 100% gładkiego

– 1 czubata łyżka masła orzechowego 100% z kawałkami orzechów 

– 60 ml dulche de leche lub 3 czubate łyżki gęstego kajmaku (masy krówkowej) 

– 250 ml śmietanki 30%

– 60-80 g białej czekolady (w zależności od gęstości użytego sera i preferowanej słodkości masy) 

  • wierzch:

– 40 ml dulche de leche lub 2 czubate łyżki gęstego kajmaku (masy krówkowej) 

– 2 garści orzeszków ziemnych niesolonych

– 100 ml śmietanki 30%

– 50 g czekolady mlecznej lub deserowej


Przygotowanie:

Przed przygotowaniem warto serek kremowy (lub twaróg sernikowy) ocieplić do temperatury pokojowej. 

Przygotować spód: W moździerzu (lub przy pomocy wałka) mocno pokruszyć ciastka – na malutkie kawałki, ale nie na pył. W małym garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika i dodać ciastka oraz połamane w dłoniach migdały (można też użyć moździerza). Wymieszać do połączenia się składników w jedną masę i wyłożyć na spód średniej formy do tarty. Wyrównać dłońmi lub łyżką i – po ochłodzeniu do temperatury pokojowej – włożyć do lodówki (na czas przygotowania nadzienia wystarczy). 

Przygotować nadzienie: Białą czekoladę umieścić w małym naczyniu żaroodpornym ustawionym nad rondelkiem z gorącą wodą i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia. 

Przygotować dwie miski – dużą i mniejszą. W mniejszej ubić mocno schłodzoną śmietankę na bitą śmietanę.

Serek/twaróg przełożyć do dużej miski (serek warto pokroić na mniejsze kawałki). Przy pomocy miksera utrzeć na krem, dodając podczas miksowania masło orzechowe i dulche de leche (kajmak). Spróbować masy i w razie potrzeby dodać jeszcze jedną łyżkę masła orzechowego.

Do masy serowej domieszać bitą śmietanę, a następnie dodać przestudzoną białą czekoladę i całość dokładnie wymieszać. Gotowe nadzienie wyłożyć na ciasteczkowy spód.

Wstawić do lodówki do stężenia. Około pół godziny powinno wystarczyć, żeby można było przygotować wierzch tarty.

Przygotować wierzch: Śmietankę wlać do garnuszka, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i odstawić na 2-3 minuty. Wymieszać dokładnie do otrzymania gotowej polewy. Odstawić do przestygnięcia.

Część orzeszków odłożyć do dekoracji, pozostałe połamać w moździerzu na kawałki. 

Schłodzoną tartę wyjąć z lodówki. Wierzch polać dulche de leche (kajmak warto nieco podgrzać, aby go upłynnić) i obsypać kawałkami orzeszków. Na wierzch wyłożyć polewę czekoladową. Ozdobić odłożonymi wcześniej orzeszkami.

Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia (niecałe 2 godziny powinny wystarczyć).


Ciasto jest dość słodkie, więc polecam podawać je do małej czarnej ☕

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *