#PotwornaKuchnia – Czekoladowe babeczki orkiszowe

Smaczne babeczki czekoladowe na mące orkiszowe z dodatkiem świeżych truskawek. Warto wypróbować póki sezon truskawkowy trwa! 🍓

Mała adnotacja:

  • Babeczki są dość wytrawne za sprawą dużej ilości kakao i stosunkowo małej cukru. Jeśli ktoś woli słodzą wersję – polecam zmniejszyć ilość kakao i dodać więcej słodziwa, a czekoladę gorzką zastąpić deserową lub nawet mleczną 😉
  • Mąka orkiszowa sprawia, że babeczki się kruszą – taki jest ich urok i tak ma być. Jednak jeśli ktoś woli bardziej zwarte ciasto to można zamienić połowę mąki orkiszowe na zwykłą pszenną.

Czekoladowe babeczki orkiszowe z truskawkami


Składniki:

  • 1 ¾ szklanki mąki orkiszowej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao (pełne)
  • ⅓ szklanki syropu klonowego lub cukru pudru
  • 50 g gorzkiej czekolady (lub drobinek czekoladowych)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko (najlepiej rozmiar L)
  • 1 łyżka masła, roztopionego
  • ⅓ szkl oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • kilka świeżych truskawek + 2-3 sztuki do dekoracji

Przygotowanie:

Truskawki pokroić w kosteczkę. Czekoladę również pokroić na drobną kostkę (o ile nie używamy drobinek czekoladowych).

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub po prostu wysmarować masłem i delikatnie oprószyć mąką.

Piekarnik rozgrzać do 200°C (lub 395°F).

W dużej misce wymieszać suche składniki. Dodać mokre składniki i wszystko dokładnie zmiksować. Dodać czekoladę (lub drobinki) i truskawki (bez części na dekorację), wymieszać łyżką.

Gotowe ciasto nakładać do ¾ wysokości foremek. Na wierzch kazdej muffinki ułożyć kilka kosteczek truskawek i włożyć do rozgrzanego piekarnika.

Piec przez ok. 20-25 minut (lub do tzw. suchego patyczka).


Smacznego! 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *