#PotwornaKuchnia – Tarta dyniowa (pumpkin pie)

Sezon na dynię mamy w pełni, więc i ja próbuję wprowadzić ją do mojej kuchni 😊

Robiłam ją już wcześniej na wytrawnie (wylądowała m.in. w curry i plackach dyniowo-cukiniowych), ale że i tak zostało jej dość sporo to pokroiłam ją na kawałki, upiekłam (ok. 45 minut w 180°C), zrobiłam puree i zamroziłam.

Stała w zamrażarce i czekała aż się przełamię, żeby spróbować jej na słodko. Aż w końcu natchnęło mnie i postanowiłam sprawdzić się z klasycznym amerykańskim wypiekiem – pumpkin pie 🥧

Ostrzegam, że tarta jest dość czasochłonna (chociażby ze względu na chłodzenie), ale jednocześnie na tyle prosta w wykonaniu i smaczna, że warto jej spróbować 😋

Tarta dyniowa z mascarpone

Składniki:

Kruchy spód:

– 100 g zimnego masła

– 1 szklanka mąki pszennej

– ½ szklanki mąki orkiszowej

– 2 łyżeczki miodu (lub cukru) 

– ½ łyżeczki cynamonu

Masa dyniowa:

– ok. 300 g puree z dyni (np. hokkaido) (w temperaturze pokojowej) 

– 200 g serka mascarpone

– 1 duże jajko

– 2-3 łyżki miodu (lub innego słodziwa, np. cukru trzcinowego)

– ½ łyżki cynamonu

– ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

– szczypta imbiru

– szczypta kardamonu

Krem śmietankowy:

– 100 ml śmietanki 30%

– 100 g serka mascarpone

– 1 łyżeczka miodu (lub innego słodziwa) 

– ziarenka z ½ laski wanilii (opcjonalnie) 

Przygotowanie:

Zrobić kruchy spód. Do miski wsypać mąkę i cynamon, wymieszać. Odkrawać niewielki kawałki masła i dodać je do mąki. Dodać miód (lub cukier) i wymieszać. Zagnieść ciasto (może się na początku dość łatwo kruszyć, ale wystarczy nieco dłużej je wyrobić i będzie w porządku). Ciastem wyłożyć dno i brzegi formy do tarty (najłatwiej odrywać okruchy, wysypać nimi formę i wygnieść palcami tak, żeby połączyło się w zwarty spód). Odstawić do lodówki na przynajmniej godzinę. 

Schłodzony spód nakłuć przy pomocy widelca, obciążyć przed pieczeniem (polecam wykorzystać papier do pieczenia i suchy groch lub fasolę) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 20 minut (funkcja góra-dół), po czym zdjąć obciążenie i piec bez niego jeszcze ok. 10 minut. Wyjąć na blat i wystudzić.

Przygotować masę dyniową. Puree z dyni, serek mascarpone, słodziwo i przyprawy dokładnie wymieszać. Dodać jajko i zmiksować tylko do połączenia się składników. Masę wylać na przestudzony spód (może być nieco ciepły) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piec (góra-dół) przez ok. 45 minut, po czym zostawić w piekarniku na jeszcze ok. 15 minut, a następnie uchylić drzwiczki i wychładzać przez kolejne 15-20 minut. Wyciągnąć na blat i wystudzić zupełnie.

Przygotować krem śmietankowy. W wysokim naczyniu ubić śmietankę, dodać serek mascarpone i słodziwo. Zmiksować dobrze i ozdobić kremem tartę (polecam użyć szprycy dla ładniejszego efektu).

Gotową tartę warto schłodzić w lodówce przez przynajmniej 2 godziny (może być cała noc).

Polecam podawać do kawy (takiej z mleczną pianką i cynamonowym cukrem) – pycha! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *